JagodoweLove




Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca 🍓

Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło! Rozpoczął się sezon na owoce leśne. Niestety w naszych lasach poziomki wyschły na wiór ale ostatnie deszcze pozwoliły na pojawienie się tych niebieskich kuleczek-jagód.
Od zawsze lubiłam pierogi z jagodami z dodatkiem ubitego jogurtu naturalnego..to mi przypomina smaki mojego dzieciństwa.🤓

Właściwości jagód są znane od wieków. To między innymi:

📌Przede wszystkim w leczeniu biegunek- najlepiej jest pić napar z suszonych owoców😨

📌syropy z czarnych jagód leczą kaszel oraz infekcje układu oddechowego 😌

📌regulują poziom cholesterolu

📌Regulują poziom cukru we krwi- nie bez powodu są nazywane roślinną insuliną 💉

📌przeciwbakteryjnie

📌przeciwnowotworowe-zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy

📌są polecane osobom, które spędzają duże ilości czasu na słońcu- zawarte w nich związki stanowią naturalną ochronę przed słońcem- dzięki antocyjanom


Przepis na pierogi z jagodami? Tylko 4 składniki!

🖌woda- koniecznie musi być wrzątek- 200 ml

🖌tłuszcz-ja używam masła -30 g

🖌mąka- ja najbardziej lubię owsianą- 350 g

🖌szczypta soli


Jak przygotowuję?

🍽 We wrzątku rozpuszczam masło

🍽 Mąkę mieszam z solą

🍽 Powoli dolewam wrzątek i ciągle mieszam

🍽Ciasto na początku jest lepiące się ale po wyrabianiu ok 5-7 minut zaczyna odchodzić od ręki. Wtedy zakrywam wilgotną ściereczką miskę i odkładam na 30 minut. A potem już tylko pozostaje nadziać pierożki!

Dodatki:

🙃 Najczęściej pierogi u mnie są podawane z ubitym na puszystą masę jogurtem naturalnym z odrobiną ksylitolu

SMACZNEGO!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*