Eliksir życia- WITAMINA D

    Jedną z ważniejszych witamin w okresie jesienno-zimowym  jest cholekalcyferol, czyli witamina D. Jest to składnik rozpuszczalny w tłuszczach. Nie bez przyczyny nazywana jest eliksirem życia. 
Wpływa na wiele układów oraz funkcji w organizmie człowieka, między innymi :

  • działanie metaboliczne: witamina D wykazuje zdolność do regeneracji komórek wątrobowych; 
  • układ nerwowy:  niskie stężenie witaminy D może wpływać na zaburzenia snu oraz powodować zmęczenie; wpływa korzystnie na osoby chorujące na depresję a także zmniejsza ryzyko wystąpienia otępienia a także choroby Alzheimera;
  • układ mięśniowy: niskie stężenie witaminy może powodować mialgię (bóle ostre lub przewlekłe) u osób stosujących statyny (leki obniżające cholesterol we krwi);
  • układ kostny:  w okresie szybkiego wzrostu i rozwoju ma wpływ na ukształtowanie kośćca oraz zębów ( pomaga również zmniejszać ryzyko występowania próchnicy);
  • układ immunologiczny: ma działanie pośrednio przeciwbakteryjne; posiada działanie antyproliferacyne (zapobiega namnażaniu się komórek) co może wpływać na zmniejszenie namnażania się komórek nowotworowych*, jednakże wyższy poziom tej witaminy według badań nie wpływa na ogólną liczbę zgonów z powodu nowotworów złośliwych

Objawy niedoboru

  • bóle głowy, zmęczenie oraz zaburzenia snu
  • choroby przyzębia ( na przykład afty i pleśniawki)  
  • szybsze męczenie się a także spadek odporności
  • skrzywienia oraz zwyrodnienia kości
  • krzywica (bardzo duży niedobór witaminy D jest niebezpieczny szczególnie u noworodków i niemowlaków) 
  • spadek odporności 
  • stany depresyjne i zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego 
  • łamliwość a także rozmiękanie kości
  • pogorszenie stanu skóry ( szczególnie witmaina D jest ważna u osób  AZS a także łuszczycą)

Objawy nadmiaru

  • problemy gastrologiczne: nudności, wymioty, bóle brzucha, zaparcia
  • świąd skóry i nadmierne pocenie 
  • powiększenie wątroby a także śledziony
  • nadpobudliwość i drgawki 

Czy potrzebna suplementacja? 

       Stężenie cholekalcyferolu w organizmie waha się sezonowo. Prawidłowe stężenie witaminy D u dorosłego człowieka powinno wahać się w granicy  31-50 ng/ml. Stężenie, które jest poniżej 30ng/ml może zaburzać wchłanianie wapnia, co doprowadza w rezultacie do zmniejszenia twardości i mineralizacji kości i zębów. Kiedy poziom witaminy D oscyluje w granicach 10- 20 ng/ml jest uznawany za umiarkowany niedobór, Gdy stężenie cholekalcyferolu osiąga ciężki niedobór tj. <10ng/ml może doprowadzić do poważnych dysfunkcji układu odpornościowego a także neurologicznego.          

W okresie letnim wystarczy 15-20 minut dziennie wystawić ciało na słońce miedzy godziną 10 a 15, aby zapewnić odpowiednie stężenie witaminy D, jednakże należy uważać, aby nie doszło do poparzenia słonecznego.       

Jesienią i zimą jesteśmy szczególnie narażeni na niedobór tego składnika. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią dietę w której znajdą się ryby morskie, jajka, produkty mleczne, wątróbkę, oleje roślinne a także sery dojrzewające. 

      Witamina D jest jedną z tych które potrzebują tłuszczy do przyswojenia (rozpuszczają się w tłuszczach, także mleko i produkty mleczne odłuszczone mogą ograniczać a także blokować przyswajanie). 

    Suplementacje witaminą D zaleca się od końca września do początku kwietnia. Jednakże dawkowanie jej jest ściśle związane ze stanem klinicznym pacjenta. taką uśrednioną dawką jest spożywanie 2000-4000 jednostek międzynarodowych (j.m).  Dawkę witaminy D powinno dobierać się indywidualnie do stanu zdrowia oraz zapotrzebowania.  Udowodniono, że zestawienie Witaminy D wraz z witaminą K w kompleksie przyswaja się zdecydowanie lepiej niż bez jej obecności. Należy jednak uważać, żeby nie dopuścić do przedawkowania witaminy D. Poziom w surowicy krwi powyżej 150 ng/ml jest toksyczny! 

Co z czym ?

W tym miejscu większość z Was zada sobie pytanie ” To z czym łączyć witaminę D, aby dobrze się wchłaniała?”  Tutaj wkraczam ja z propozycjami😊 Przede wszystkim należy pamiętać, aby zestawić witaminę D z tłuszczami.  Poniżej przedstawiam Wam propozycje posiłków, które pozwolą na dobre wchłanianie cholekalcyferolu:

  • Pieczony łosoś z sosem jogurtowo-koperkowym, pieczonymi ziemniakami z oliwą z oliwek i ziołami a do tego kapusta kiszona/ ogórek kiszony
  • Pieczony łosoś z cytryną, ryż brązowy i sałatka ze świeżych warzyw  z dodatkiem oliwy z oliwek i pestek słonecznika 
  • Chlebek żytni z dodatkiem pasty z wędzonej makreli, jajka i ogórka kiszonego 
  • Sałatka z łososiem, jajkiem i sosem winegret 
  • Sałatka z jajkiem i sardynkami

* Vitamin D deficiency, „The New England Journal of Medicine”

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*