Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega ko艅ca 馃崜
Nie ma jednak tego z艂ego co by na dobre nie wysz艂o! Rozpocz膮艂 si臋 sezon na owoce le艣ne. Niestety w naszych lasach poziomki wysch艂y na wi贸r ale ostatnie deszcze pozwoli艂y na pojawienie si臋 tych niebieskich kuleczek-jag贸d.
Od zawsze lubi艂am pierogi z jagodami z dodatkiem ubitego jogurtu naturalnego..to mi przypomina smaki mojego dzieci艅stwa.馃
W艂a艣ciwo艣ci jag贸d s膮 znane od wiek贸w. To mi臋dzy innymi:
馃搶Przede wszystkim w leczeniu biegunek- najlepiej jest pi膰 napar z suszonych owoc贸w馃槰
馃搶syropy z czarnych jag贸d lecz膮 kaszel oraz infekcje uk艂adu oddechowego 馃槍
馃搶reguluj膮 poziom cholesterolu
馃搶Reguluj膮 poziom cukru we krwi- nie bez powodu s膮 nazywane ro艣linn膮 insulin膮 馃拤
馃搶przeciwbakteryjnie
馃搶przeciwnowotworowe-zawieraj膮 ogromne ilo艣ci przeciwutleniaczy
馃搶s膮 polecane osobom, kt贸re sp臋dzaj膮 du偶e ilo艣ci czasu na s艂o艅cu- zawarte w nich zwi膮zki stanowi膮 naturaln膮 ochron臋 przed s艂o艅cem- dzi臋ki antocyjanom
Przepis na pierogi z jagodami? Tylko 4 sk艂adniki!
馃枌woda- koniecznie musi by膰 wrz膮tek- 200 ml
馃枌t艂uszcz-ja u偶ywam mas艂a -30 g
馃枌m膮ka- ja najbardziej lubi臋 owsian膮- 350 g
馃枌szczypta soli
Jak przygotowuj臋?
馃嵔 We wrz膮tku rozpuszczam mas艂o
馃嵔 M膮k臋 mieszam z sol膮
馃嵔 Powoli dolewam wrz膮tek i ci膮gle mieszam
馃嵔Ciasto na pocz膮tku jest lepi膮ce si臋 ale po wyrabianiu ok 5-7 minut zaczyna odchodzi膰 od r臋ki. Wtedy zakrywam wilgotn膮 艣ciereczk膮 misk臋 i odk艂adam na 30 minut. A potem ju偶 tylko pozostaje nadzia膰 piero偶ki!
Dodatki:
馃檭 Najcz臋艣ciej pierogi u mnie s膮 podawane z ubitym na puszyst膮 mas臋 jogurtem naturalnym z odrobin膮 ksylitolu
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz