Agata Siemiaszko, z zawodu jestem dietetykiem klinicznym, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku o profilu praktycznym. Poza wiedzą uzyskaną w trakcie trwania 5-letnich studiów posiadam kurs psychodietetyka oraz trenera personalnego. Od początku zdobywania zawodu uczestniczę w szkoleniach, konferencjach oraz kursach doszkalających z zakresu prozdrowotnego stylu życia oraz leczenia chorób dietozależnych.
Studia I stopnia zakończyłam pracą licencjacką dotyczącą edukacji osób z cukrzycą typu II oraz ich rodzin. Natomiast podczas pracy magisterskiej postanowiłam zbadać jak szkolenie edukacyjne wpływają na stan wiedzy młodzieży odnośnie zdrowych zachowań żywieniowych, aktywności fizycznej, higieny snu oraz negatywnych skutków stosowania używek.
Efekty przeprowadzonych szkoleń wpłynęły na wyróżnienie mojej pracy magisterskiej.
Jestem osobą otwartą i komunikatywną, z łatwością nawiązuję kontakt z dziećmi, młodzieżą a także osobami starszymi.
Zgodnie z dewizą Monteskiusza uważam, że zdrowie utrzymane za pomocą restrykcyjnej diety to przykra choroba. Prawidłowe odżywianie powinno polegać na zbilansowanej diecie bez ogromnych wyrzeczeń. Eksperymentując w kuchni staram się tworzyć zdrowe zamienniki popularnych dań oraz deserów. To jak jemy ma wpływ na Nasze zdrowie, może uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi, dietozależnymi oraz wzmocnić organizm.