Dieta

 

Pod tym pojęciem kryje się więcej znaczeń, niż tylko odchudzanie lub wyrzeczenia. To przede wszystkim sposób odżywiania. Najważniejszym jego elementem jest odpowiednie zbilansowanie.
To co jemy, w jakich ilościach i proporcjach wpływa na samopoczucie oraz stan zdrowia organizmu. Kształtowanie zachowań prozdrowotnych powinno rozpoczynać się od najmłodszych lat już w domu rodzinnym. Prawidłowe wzorce w dużej mierze wpływają na późniejsze wybory żywieniowe.

 

 

Jako dietetyk kliniczny zajmuje się edukacją zdrowotną oraz dietoterapią. Edukacja zdrowotna polega na uświadamianiu czym grożą poszczególne choroby oraz jak można im zapobiec. Natomiast dietoterapia w skrócie to leczenie dietą. Istnieje wiele chorób, gdzie odpowiednio skomponowana dieta umożliwia znaczne polepszenie jakości zdrowia oraz funkcjonowania organizmu.

Zajmuję się takimi jednostkami chorobowymi oraz stanami jak:

Otyłość

-Nadciśnienie

-Miażdżyca

-Cukrzyca typ 1 i 2

-Refluks żołądkowo-przełykowy

-Wrzody żołądka i dwunastnicy

-Zaparcia

-Biegunki

-Niedokrwistość

-Nadczynność tarczycy

-Niedoczynność tarczycy

-Haschimoto

-Zespół jelita wrażliwego

-Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

-Choroba Leśniowskiego -Crohna

-Nietolerancje pokarmowe

-Alergie pokarmowe

-Candida

-Celiakia

-Nietolerancja glutenu

-Osteoporoza

-Reumatoidalne zapalenie stawów

-Zespół policystycznych jajników

-Zaburzenia płodności

-Trądzik

-Łuszczyca

-Osłabienie odporności

-Nowotwory (w trakcie i po kuracji)

-Ciąża i laktacja

-Wprowadzanie pokarmów dla niemowlęcia

-Menopauza